Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(25)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(16)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Dostępność
dostępne
(22)
wypożyczone
(8)
Placówka
Wypożyczalnia w Zielonkach
(9)
Wypożyczalnia w Przybysławicach
(4)
Wypożyczalnia w Węgrzcach
(12)
Wypożyczalnia w Bibicach
(5)
Autor
Gwis Asia
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Ładocha Daria
(2)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bednarska Katarzyna
(1)
Betlej-Furman Grażyna
(1)
Borzobohata-Sawicka Maria
(1)
Brodnicki Pascal (1976- ). Pascal kontra Okrasa
(1)
Bucholz Dinah
(1)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- ). Drużyna Witamin
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Labuda Grzegorz (1977- )
(1)
Leśniak Tomasz Lew (1977- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Matusiak Ryszard
(1)
Michalska Wanda
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Piotrowska Eliza (1976- )
(1)
Praczyńska-Janik Magdalena (1984- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Liga Profesora Jot
(1)
Skarżycki Rafał (1977- ). Superbohaterowie z ulicy Borówkowej
(1)
Tomczyk-Miczka Elżbieta
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Wilson Bee
(1)
Witkowska Magda
(1)
Woźniak Grażyna
(1)
Wyrzykowski Janusz
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(25)
Kraj wydania
Polska
(24)
nieokreślony (s.l.)
(1)
Język
polski
(25)
Odbiorca
9-13 lat
(4)
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(2)
Literatura polska
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(7)
Kultura stołu
(6)
Zwyczaje żywieniowe
(3)
Dietetyka
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Odżywianie
(2)
Owoce
(2)
Warzywa
(2)
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Bezsenność
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta sirtuinowa
(1)
Dzieci
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekologia
(1)
Gastronomia
(1)
Globalizacja
(1)
Gotowanie
(1)
Grzyby
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Jajka
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura dworska
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mosley, Michael (1957- )
(1)
Odchudzanie
(1)
Osobliwości
(1)
Osoby starsze
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Produkt regionalny
(1)
Rowling, J. K. (1965- )
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Sen
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Zapobieganie
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywienie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Austria
(1)
Europa
(1)
Japonia
(1)
Małopolska
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(14)
Publikacja bogato ilustrowana
(13)
Poradnik
(12)
Opracowanie
(5)
Książka kucharska
(4)
Książki kucharskie
(4)
Informator
(1)
Komiks
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(745)
Edukacja i pedagogika
(368)
Literaturoznawstwo
(252)
Socjologia i społeczeństwo
(228)
Biologia
(167)
Kulinaria
(25)
Kultura i sztuka
(148)
Religia i duchowość
(121)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(111)
Etnologia i antropologia kulturowa
(110)
Medycyna i zdrowie
(110)
Psychologia
(95)
Podróże i turystyka
(80)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(69)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(69)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(59)
Rozwój osobisty
(58)
Geografia i nauki o Ziemi
(47)
Kultura fizyczna i sport
(35)
Fizyka i astronomia
(33)
Hobby i czas wolny
(32)
Styl życia, moda i uroda
(28)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(24)
Ochrona środowiska
(24)
Inżynieria i technika
(16)
Językoznawstwo
(16)
Filozofia i etyka
(14)
Nauka i badania
(14)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(14)
Architektura i budownictwo
(13)
Informatyka i technologie informacyjne
(9)
Media i komunikacja społeczna
(9)
Transport i logistyka
(9)
Dom i ogród
(8)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Archeologia
(4)
Matematyka
(4)
Chemia
(3)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Historia i nauki pomocnicze
(1)
Medycyna
(1)
Pedagogika
(1)
Polityka,politologia,administracja publiczna
(1)
Publicystyka
(1)
Religia
(1)
Socjologia i społeczenstwo
(1)
Strój krakowski
(1)
Turystyka i podróżnictwo
(1)
regionalia
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Tytuł oryginału: Meshi : a personal history of Japanese food.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe jelita : Dieta w zespole SIBO / Katarzyna Bednarska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2022. - 192 strony : ilustracje ; 23 cm.
Zdrowe jelita to wyczerpujący, rzetelny poradnik dla osób chorujących na SIBO przerost flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Ból brzucha, dyskomfort, wzdęcia, biegunki i zaparcia to tematy, o których niechętnie rozmawiamy, choć te coraz powszechniejsze dolegliwości nie tylko znacząco obniżają komfort codziennego życia, ale także mogą być symptomem choroby. A jednak pacjenci nieraz latami funkcjonują z dokuczliwymi objawami, nie wiedząc, że istnieje szereg działań, które mogą im pomóc. Autorka szczegółowo opisuje przyczyny, przebieg i metody radzenia sobie z SIBO od zmiany diety, po zadbanie o zdrowie psychiczne porządkując dostępną wiedzę o tej wciąż mało rozpoznanej chorobie i czerpiąc ze swojego bogatego doświadczenia w pracy dietetyczki. Zdrowe jelita to także solidna porcja wiedzy o jelitach w ogóle. Autorka uświadamia, jak bardzo ich stan rzutuje na pracę całego organizmu i nasz ogólny dobrostan, a także uczy, jakie czynniki środowiskowe osłabiają ich kondycję, nie zapominając o roli jaką w ogólnej kondycji naszego organizmu, odgrywa zdrowie psychiczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytył okładkowy i grzbietowy: Wielka Księga Przepisów
Prezentujemy 400 przepisów opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znajdziecie tu receptury na przystawki, zupy, pieczenie oraz na tak typowe dla naszej kuchni dania mączne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The unofficial Harry Potter cookbook : from cauldron cakes to butterbeer : more than 150 magical recipes for wizards and non-wizards alike. Na dodatkowej stronie tytułowej: Od kociołkowych piegusków do ambrozji : 200 magicznych przepisów dla czarodziejów i mugoli. Na stronie tytułowej i okładce: Jest to książka kucharska nieoficjalna i nieautoryzowana, nie została zautoryzowana, zatwierdzona, licencjonowana ani nie jest wspierana przez J.K. Rowling, jej wydawcę ani Warner Bros. Entertainment Inc.
Czarodziejskie menu: Przystawka Francuska zupa cebulowa Stworka – popisowy specjał skrzata domowego Danie główne Klopsiki Molly – obiad z kuchni Weasley’ów Deser Tarta melasowa – ulubiony deser Harry’ego Paszteciki z dyni – przysmak z pociągu do Hogwartu Przepisy prosto ze świata Harry’ego Pottera. Ta książka kucharska zawiera niemal 200 łatwych do wykonania przepisów na potrawy, które przeniosą cię do Dziurawego Kotła lub wprost do kuchni pani Weasley. Dzięki nim samodzielnie przygotujesz kociołkowe pieguski, musy-świstusy, blok karaluchowy, a nawet fasolki wszystkich smaków Bertiego Botta. Na odważnych czekają skalne ciasteczka Hagrida. Po takiej uczcie pozostaje już tylko skosztować muffinów z eliksirem słodkiego snu według receptury Hermiony. WYCZARUJ MAGICZNE DANIA NA SWOIM TALERZU! Wystarczy szczypta tajemnicy i odrobina kreatywności, żeby wyczarować niezwykłe przystawki, desery, przekąski i napoje. Dzięki nim przekształcisz zwykłe posiłki w magiczne kulinarne arcydzieła, których nie powstydziłyby się nawet skrzaty w kuchni Hogwartu. MUGOLE TEŻ DADZĄ SOBIE RADĘ!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce błędnie przypisany ISBN.
Naturalnie, że... naturalnie! Awokado, daktyle, spirulina, a obok nich swojska brzoza, pyłek pszczeli i kasza jaglana - to tylko niektórzy z bohaterów tej książki. W świecie, który co i rusz wskazuje nam nowe diety, nowe składniki, nowe sposoby przygotowania potraw, warto skupić się na kilku produktach. Pewność, że jemy dobrze i zdrowo, unikając chemii i przetworzonej żywności, jest bezcenna. Przyprawy, kasze, rośliny są nieprawdopodobnym wręcz źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Warto skorzystać z bogactwa, którym tak szczodrze obdarza nas natura.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Są wszędzie. Na lądzie, w wodzie, pod ziemią, na drzewach, w twoim przewodzie pokarmowym, w lodowce i na skórze. Mogą być trujące i lecznicze, osiągać zawrotne ceny, świecić i wabić elfy – przynajmniej według niektórych legend… Robi się z nich lampy, krzesła, portfele, buduje domy… I kto wie, do czego jeszcze będzie można je wykorzystać, skoro do tej pory udało się opisać tylko 7% gatunków grzybów? To najbardziej niedoceniane, różnorodne i tajemnicze organizmy na Ziemi. Zajrzyj z nami do królestwa grzybów!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-93 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze : od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : faksymilia, fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla.pl)
Seniorzy to grupa, dla której kwestie prawidłowego odżywiania są szczególnie ważne, a jednocześnie rzadko w odniesieniu do niej poruszane. Zmiana nawyków żywieniowych osób w tym wieku jest niełatwa, ale konieczna. Według badań blisko 70% chorób, na które cierpią osoby starsze, jest wynikiem złego odżywiania. „Zawarte w książce porady i przepisy oparte są na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym, która została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia w 2017 r. na podstawie najbardziej aktualnych zaleceń WHO. Podstawą piramidy jest oczywiście ruch, odpowiednie nawodnienie oraz właściwa ilość warzyw i owoców. To prosty przepis na dłuższe życie! Dzięki współpracy z Lidlem możemy szerzyć tę wiedzę” - zaznacza prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Lidl Kuchnia)
Dlaczego tak ważne jest to, co jedzą dzieci? Zdrowie naszych dzieci w znacznej mierze zależy od tego, co jedzą. A według badań Instytutu Żywności i Żywienia zwykle na talerzu mają za mało wartościowych produktów. – Dla rozwoju dziecka i jego zdrowia kluczowe są warzywa i owoce. Ich jedzenie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, mięśni oraz układu odpornościowego. – mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. W Lidlu wierzymy, że edukacja dzieci ma kluczowe znaczenie. Nabyte przez nie nawyki mają istotne znaczenie w późniejszym życiu, dlatego dzięki takim wydawnictwom publikacjom jak „Supermocni kontra złodzieje zdrowia” chcemy pokazać dzieciom i ich rodzicom, co można zrobić, aby zacząć właściwie się odżywiać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Przybysławicach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 82-93 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla.pl)
W książce "Jeść zdrowiej" postaraliśmy się zebrać wszystkie najważniejsze, najbardziej aktualne informacje na temat zdrowych produktów, ich właściwości odżywczych i zastosowania, popularnych diet i nowych zaleceń żywieniowych. Stworzyliśmy kompendium wiedzy uzupełnione aż o 75 przepisów na dania zgodne z pięcioma trendami żywieniowymi. Znajdziecie tu pomysły na przekąski, obiady, desery, a także na świąteczne potrawy wegetariańskie, wegańskie, fit, bez laktozy i bez glutenu. Przy tworzeniu przepisów do tej książki ich autorzy, Daria Ładocha i Karol Okrasa (gościnnie), współpracowali z dietetykiem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla.pl)
Ryneczek Lidla zaprasza świeżością, zapachami i smakami. Czas, żeby dowiedzieć się jak najwięcej o całym bogactwie, które kryją w sobie warzywa i owoce. I wprowadzić ich jak najwięcej do codziennego jadłospisu, bo według najnowszych badań to właśnie one są sposobem na zdrowsze życie! A więc sięgnij po "Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" i ciesz się smakiem i lepszym samopoczuciem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Przybysławicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ck kuchnia / Robert Makłowicz ; [rysunki Andrzej Zaręba, Agnieszka Krzakiewicz]. - Wydanie 1., dodruk. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2006. - 247 stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Niniejsza książka to trzecie wydanie juweniliów autora, zbioru tekstów, które w większości ukazywały się cyklicznie w "Gazecie w Krakowie", lokalnym dodatku "Gazety Wyborczej". „C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, ale także opowieść o Europie Środkowej zjednoczonej pod berłem Habsburgów. W książce znajdują się 84 przepisy z tamtych czasów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Przybysławicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tekst i ilustracje również na wyklejkach.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Przybysławicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-93 (1 egz.)
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-93 (1 egz.)
Wypożyczalnia w Bibicach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 82-93 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Fast asleep : how to get a really good night's rest.
Książka autora bestsellera „Jelita wiedzą lepiej”. Chciałbyś się wysypiać, ale masz z tym problem? Budzisz się w środku nocy? Mimo zmęczenia przewracasz się w łóżku z boku na bok? Ta książka jest właśnie dla ciebie! Najnowsze badania dowodzą, że sen wpływa na nasze zdrowie bardziej niż zbilansowana dieta, ćwiczenia czy poziom zamożności. Niestety, w dzisiejszych czasach musimy coraz częściej walczyć nie tylko o jego odpowiednią długość, ale przede wszystkim jakość. W tej książce doktor Michael Mosley wyjaśnia, co się z nami dzieje, kiedy śpimy, jakie są przyczyny powszechnych problemów ze snem i dlaczego standardowe sposoby na bezsenność rzadko działają. Udowadnia, że 7–8 godzin nocnego snu może zmniejszyć ryzyko depresji, otyłości i innych chorób przewlekłych. Autor sam borykał się z bezsennością i eksperymentował z różnymi terapiami. Nie byłby sobą, gdyby w rezultacie nie opracował autorskiej, opartej na przełomowych badaniach radykalnej metody naprawy snu. Rekordowo krótki, czterotygodniowy program przywróci ci dobre samopoczucie, zapewni komfortowy wypoczynek i sprawi, że się zregenerujesz. „Moc dobrego snu” to recepta na obniżenie poziomu stresu, zwiększenie poczucia szczęścia i zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Wypożyczalnia w Bibicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zbigniew T. Nowak, jeden z najbardziej znanych w Polsce specjalistów ziołolecznictwa, udowadnia, że zdrowy tryb życia wzmocniony zielonym detoksem potrafi zapobiegać nowotworom, chroni przed miażdżycą i chorobą Alzheimera. Autor przytacza najnowsze wyniki badań laboratoryjnych, proponując włączenie do naszej diety roślin niszczących wolne rodniki - największego wroga naszego zdrowia i życia. Już dziś możesz wzbogacić dietę o przeciwutleniacze, naturalne substancje chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu. Zbigniew T. Nowak podaje genialnie proste receptury soków, naparów, nalewek, do stworzenia których nie potrzebna jest żadna wiedza tajemna. Czas na restart zdrowia. Możesz zmienić swoje życie nie uciekając się do skomplikowanych i wyszukanych specyfików. Skorzystaj z recept biomedycyny XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okrasa kontra Pascal : 52 przepisy kontra 52 przepisy / Karol Okrasa. - [S. l.] : Lidl.pl, [2013]. - 165, 121 stron : ilustracje, fotografie ; 26 cm.
U góry okładki: kuchnialidla.pl.
Oprawne w kierunku przeciwstawnym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia w Bibicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki Wydawnictwo, 2017. - 317, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję - ale przecież i konieczność -obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Bibicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej