Zwyczaje żywieniowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia w Zielonkach
(2)
Wypożyczalnia w Węgrzcach
(1)
Wypożyczalnia w Bibicach
(1)
Autor
Albrzykowski Paweł
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Wilson Bee
(1)
Witkowska Magda
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(2448)
Powieść polska
(1589)
Kobieta
(1461)
Powieść angielska
(1048)
Rodzina
(818)
Zwyczaje żywieniowe
(-)
Przyjaźń
(730)
Miłość
(634)
Tajemnica
(585)
Opowiadanie dziecięce polskie
(544)
Poezja polska
(518)
Powieść młodzieżowa polska
(516)
Śledztwo i dochodzenie
(499)
Opowiadanie polskie
(470)
Literatura dziecięca polska
(409)
Relacje międzyludzkie
(390)
Zwierzęta
(381)
Polska
(376)
Zabójstwo
(359)
Literatura polska
(358)
Magia
(355)
II wojna światowa (1939-1945)
(339)
Sekrety rodzinne
(336)
Rodzeństwo
(331)
Policjanci
(326)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(290)
Małżeństwo
(285)
Powieść francuska
(285)
Dziewczęta
(279)
Dramat polski
(277)
Życie codzienne
(259)
Żydzi
(258)
Wydawnictwa popularne
(256)
Boże Narodzenie
(249)
Ludzie a zwierzęta
(235)
Dzieci
(222)
Uczucia
(222)
Poezja dziecięca polska
(219)
Osoby zaginione
(218)
Powieść dziecięca polska
(218)
Wybory życiowe
(218)
Nastolatki
(214)
Powieść młodzieżowa angielska
(211)
Dziecko
(210)
Koty
(208)
Trudne sytuacje życiowe
(207)
Władcy
(207)
Uczniowie
(202)
Relacja romantyczna
(195)
Psy
(194)
Arystokracja
(193)
Powieść niemiecka
(191)
Matki i córki
(190)
Fantastyka
(189)
Historia
(186)
Pamiętniki polskie
(186)
Powieść dziecięca angielska
(178)
Pisarze polscy
(177)
Wychowanie w rodzinie
(177)
Przestępczość zorganizowana
(170)
Dziennikarze
(168)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(168)
Biografie
(163)
Kraków (woj. małopolskie)
(163)
Uprowadzenie
(162)
Poszukiwania zaginionych
(156)
Publicystyka polska
(154)
Polacy za granicą
(146)
Dokumenty dźwiękowe
(143)
Książki mówione
(138)
Literatura młodzieżowa polska
(138)
Wakacje
(138)
Prywatni detektywi
(137)
Seryjni zabójcy
(137)
Dziadkowie i wnuki
(135)
Zemsta
(132)
Materiały pomocnicze dla szkół
(128)
Chłopcy
(125)
Lekarze
(124)
Powieść rosyjska
(122)
Czarownice i czarownicy
(121)
Encyklopedie
(119)
Pisarze
(118)
Wydawnictwa dla dzieci
(117)
Język polski
(116)
Podróże
(114)
Politycy
(110)
Samorealizacja
(110)
Mężczyzna
(109)
Wojsko
(109)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(104)
Dinozaury
(103)
Powieść dziecięca szwedzka
(103)
Wojna 1939-1945 r.
(102)
Opowiadanie dziecięce belgijskie
(100)
Stosunki interpersonalne
(99)
Duchowieństwo katolickie
(98)
Wsie
(98)
Aktorzy polscy
(97)
Ojcowie i córki
(97)
Powieść amerykańska
(95)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Gatunek
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Podróże i turystyka
(1)
4 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Tytuł oryginału: Meshi : a personal history of Japanese food.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Menu świata / Jacek Pałkiewicz. - Warszawa : Świat Książki Wydawnictwo, 2017. - 317, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję - ale przecież i konieczność -obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Bibicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: The way we eat now: strategies for eating in a word of change, 2019.
Na książce nr ISBN zapisany bez łączników oddzielających.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość - paradoksalnie - coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Zielonkach
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej