Arguile Katherine Tamiko
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia w Węgrzcach
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Arguile Katherine Tamiko
(-)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(267)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Zarawska Patrycja
(203)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(191)
Christie Agatha (1890-1976)
(182)
Drewnowski Jacek (1974- )
(162)
Jachowicz Stanisław
(159)
Włodarczyk Barbara
(156)
Popławska Anna
(154)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(148)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(146)
Prus Bolesław (1847-1912)
(146)
Lech Justyna
(138)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(137)
Ławnicki Lucjan
(135)
Fabianowska Małgorzata
(132)
Rolando Bianka
(131)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(130)
Mickiewicz Adam
(129)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(124)
Czechowicz Józef
(119)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(116)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(114)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(111)
Marlier Marcel (1930-2011)
(109)
Webb Holly
(108)
Szulc Andrzej
(107)
Liebert Jerzy
(105)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(102)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Głowińska Anita
(99)
Ludwikowska Jolanta
(99)
Supeł Barbara
(99)
Mróz Remigiusz (1987- )
(98)
Mazan Maciejka
(97)
Rzehak Wojciech
(97)
Shakespeare William (1564-1616)
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Beaumont Émilie (1948- )
(95)
Zarawska Patrycja (1970- )
(93)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(91)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Kraszewski Józef Ignacy
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Tuwim Julian (1894-1953)
(85)
Bogdziewicz Monika
(84)
Goscinny René (1926-1977)
(84)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(81)
Widmark Martin (1961- )
(80)
Clark Brenda
(79)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(79)
Sekuła Elżbieta
(79)
Szal Marek
(79)
Chotomska Wanda (1929-)
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Gawryluk Barbara (1957- )
(77)
Siudak Jacek
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Roberts Nora (1950-)
(75)
Stanecka Zofia (1972- )
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Oklejak Marianna (1981- )
(74)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(73)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(73)
Kornhauser Julian
(72)
Steel Danielle (1948- )
(72)
Syrokomla Władysław
(70)
Gralak Anna
(69)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(69)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Chmielewska Joanna (1932-)
(68)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(68)
Zimnicka Iwona (1963- )
(68)
Mortka Marcin (1976- )
(66)
Możdżyńska Aldona
(66)
Olejnik Donata
(66)
Polkowski Andrzej
(66)
Twain Mark (1835-1910)
(66)
Bélineau Nathalie
(65)
Grimm Jacob (1785-1863)
(65)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Arguile, Katherine Tamiko
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kultura stołu
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Temat: miejsce
Japonia
(1)
Gatunek
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
Tytuł oryginału: Meshi : a personal history of Japanese food.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Węgrzcach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej